dilluns, 5 d’octubre del 2009

Què és un wiki? I quina diferència hi ha amb el blog?




Què és un wiki?

És una pàgina web on tothom i pot accedir, ja sigui per consultar quelcom o bé per canviar la informació que ja esta escrita, a través del procediment d’editar, escriure i guardar, o bé podem editar una nova informació, així com posar enllaços. Els wikis és una nova forma de fer arribar la informació de manera ràpida i clara a tothom.

El wikis també tenen una vessant educativa, a continuació podem veure la descripció segons Jordi Vivancos Martí:

“Un wiki és un entorn hipertext col·laboratiu, que permet l'edició immeditata de contingut web des del propi navegador, gràcies a una gran simplicitat d'ús... Un dels principals reptes d'aquesta desintermediació en l'edició, és el de la validesa i control de qualitat del contingut.

A la Viquipèdia, aquest control editorial el fa la pròpia comunitat de viquipedistes (administradors i lectors) que en tot moment podem corregir o completar l'article que estem consultant. És el que s'anomena la saviesa del grup.

Fruit d'aquest procés, s'ha generat un valuós patrimoni col·lectiu de coneixement dinàmic i obert. Però més enllà del volum de continguts, a nivell pedagògic el treball amb la Viquipèdia aporta uns valors intangibles de gran importància educativa. Donar a conèixer la Viquipèdia, implica explicar que el seu contingut es genera de forma voluntària i que tots podem contribuir-hi. La participació en el projecte, comporta el respecte a les regles que la comunitat viquipedista s'ha donat, així com l'observació de la legislació sobre propietat intel·lectual. La contribució a la Viquipèdia permet posar en pràctica els objectius educatius de la competència digital i l'exercici de les responsabilitats de la ciutadania digital.”

Segons la explicació que ens ha fet Lourdes Domenech en el seu bloc sobre les diferències entre els blocs i els wikis, he de dir que cadascuna de les pàgines serveix per a coses diferents i que una no és ni millor ni pitjor que l’altre. El bloc et pot servir com a diari personal, per a compartir noticies amb la resta dels bloggers, per compara-les segons els diferents diaris, a més ens reflexa la nostra perspectiva personal i en canvi una wiki pot servir com a “punt de trobada” d’informació. Tal i com explica l’autora d’aquest escrit, un bloc és estàtic el qual s’estructura en diferents entrades segons l’ordre cronològic a la inversa, segons ella en “mode pergamí” en el que els diferents usuaris ens poden deixar comentaris relacionats amb el teu post o només visitar-lo.

En canvi, les wikis tenen un contingut dinàmic gràcies als usuaris que aporten o modifiquen informació, la qual està constantment revisada. A diferència dels blocs, aquestes pàgines s’estructura en “mode pàgina” i no en ordre cronològic ja que pateixen modificacions constantment, per tant, són intemporals. I per últim dir que en les wikis els usuaris no podem comentar res, sinó que són editors o visitants.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada