dilluns, 14 de desembre del 2009

Cmap Tools

L'altre dia a la classe de TIC, en Jordi ens va mostrar un programa en el que es podem realitzar mapes conceptuals. Aquest els podem fer servir per a transformar un escrit en un esquema, d'aquesta manera els conceptes seran més visual, també els podem fer servir per a estudiar, o per mostrar qualsevol conceptes de manera més clara.

Aquest programa s'anomena Cmap Tools i la pràctica que havíem de realitzar partia del text següent:

Sopar de Nadal

Per Nadal tota la família es reuneix a casa l'avia Maria, ella fa el sopar per a tots i aquest normalment consisteix en una escudella, un plat de carn i també neules i torrons de postres. Com que l'Àvia ja es gran, normalment l'ajuden els seus dos fills en Joan i el Marc. En el sopar coincideixo amb les meves cosines i els meus cosins: La Maria, la Paula, en Genís i l'Eduard que són fills del meu oncle Marc. Cal dir que és un moment entranyable en el que parlem de totes les coses que ens han passat al larg de l'any ja que ells no viuen a Barcelona com jo sinó que viuen a NewYork. Com sempre en arribar als postres en Genís fa el típic número amb els torrons d'Alacant i fa veure que se li trenca una dent. tothom riu menys la seva mare que pensa en el que costa el dentista. La meva germana, la Maria també ve al sopar, i aquest any ho fa amb el seu fil, en Ramon, que no menja ni escudella ni carn ja que encara té 3 mesos. El sopar comença puntualment a les 10 de la nit i acaba sempre a la mateixa hora, a les 12.

Un cop llegit l'havíem de transformar en un mapa conceptual on les dades que s'exposaven en el text es veiessin reflexades en el mapa conceptual, sense afegir informació ni errades ja que sinó no reflexava la realitat del text.

Com podeu observar aquís us mostro el meu mapa conceptual del text anterior:

















Aquesta pràtica l'he realitzat de la següent manera:

He obert un nou document en el Cmap Tools. En el moment que ho fas ja pots començar a editar el teu mapa conceptual, sempre que facis doble clic en el lloc que indica la pàgina, a continuació us mostro com és la pàgina:











Un cop fet el doble clic podem començar a escriure, dins dels rectangles, la informació desitjada, en el meu cas vaig començar a fer el mapa conceptual següent:











El mapa conceptual està format per informació que s'enllaça a través de connectors, per aquest motiu ens apareixen un fletxes a sobre del rectangle. Si estirem d'una d'aquestes fletxes ens apareix una nova fletxa amb un connector i un nou requadre on posar informació, quedarà més clar a continuació:



















El procés és similar durant tot l'esquema, d'aquesta manera anirem formant i enllaçant la nostra informació , on el resultat serà el nostre mapa conceptual.

Espero que desprès d'haver vist la meva pràctica us animeu vosaltres també.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada